Lesprogramma

Kinderboekenweek 2024

Lekker eigenwijs! – 2-13 oktober 2024

Deze Kinderboekenweek worden leerlingen uitgenodigd om samen met onze docenten lekker eigenwijs te doen met taal! We hebben voor iedere bouw een eigen les ontwikkeld.  📚⤵️

Achteruit lopen  – onderbouw / groep 1, 2, 3 

We lezen gedichten over eigenwijze dieren en kinderen. Wat is eigenwijs zijn eigenlijk? Is het leuk om eigenwijs te zijn? Hoe voelt het als iemand eigenwijs tegen jou doet? We proberen het uit, steeds mag een iemand uit de groep eigenwijs zijn. Als we allemaal vooruit lopen, mag er een iemand achteruit lopen. Als we allemaal ‘aaaa’ zingen, zingt er een iemand ‘oooo’.

Samen maken we een gedicht over eigenwijs zijn. Welke woorden horen daarbij? Kunnen we het gedicht ook op een eigenwijze manier opzeggen en er eigenwijze bewegingen bij maken? Kun je eigenlijk ook een eigenwijze tekening maken.

Ik doe het anders – middenbouw / groep 3, 4, 5, 6 

Om ons heen zijn er heel wat volwassenen die weten wat verstandig is, die ons vertellen wat we wel en niet moeten doen. Daar moeten we naar luisteren. We moeten ontbijten, schone kleren aan, op tijd op school komen, rekensommen maken en ga zo maar door. Laten we eens op een rijtje zetten wat we allemaal moeten op een dag. Dat is een hele hoop! Daar kunnen we een lang gedicht over schrijven.

We zijn niet de enigen die dingen moeten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de spullen in huis? Een bed moet stil blijven staan, elke nacht iemands lichaam optillen, een zachte bovenkant hebben en droog zijn. Een wasmachine moet z’n deur openen, vieze was binnenlaten en kunnen draaien. Een vork moet een steel hebben en aan het uiteinde dunne stekels om in een banaan of stuk broccoli te prikken.

Kies een voorwerp of apparaat uit jouw huis en zet eens op een rij wat het verplicht moet doen. Wat als dat ding er op een dag helemaal geen zin meer in heeft, wat zou er dan gebeuren? Hoe zou dat eruit zien?

Wijze woorden – bovenbouw / 6, 7, 8

Eigenwijze mensen gaan lekker hun eigen gang. Ken jij zo iemand? Iemand die de dingen net even anders doet dan de rest? Een influencer met haren in de kleuren van de regenboog, een TikTokker die anders danst dan de rest of misschien je oma die heel eigenwijs haar dag met drop begint. Denk ook aan je kat die nooit op schoot komt als je roept. We schrijven er een stukje over. Spreekt de eigenwijsheid je aan of juist niet? Kun je er iets van leren?

Wat is jouw eigen wijsheid? Stel je was de baas over de hele wereld. Wat zou je doen om de wereld beter te maken? In elk land voor iedereen gratis ijsjes of een algemeen verbod op vechten. En als je de leider was van Den Haag? Je hebt vast een goed idee om de stad leuker te maken. Wat zou je doen voor je eigen straat? Misschien wil je meer bomen of elke dinsdag met de hele straat voetballen. En als je een wijsheid mocht bedenken voor je beste vrienden? Bedenk je eigen wijsheden van groot naar klein en schrijf er een gedicht over.

 

Relevante activiteiten

Kinderboekenweeklessen Bij mij thuis

Kinderboekenweek 2023

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten