Lesprogramma

Kinderboekenweek 2023

Bij mij thuis – 4-15 oktober 2023

Wij voelden ons direct thuis in dit thema! We hebben voor iedere bouw een eigen les ontwikkeld.  📚⤵️

Thuis in mijn huis  – onderbouw / groep 1, 2, 3 

Ben je thuis in jouw huis? We lezen gedichten over huizen. Hoe ziet jouw huis eruit? Hebben jullie ook een woonkamer en een keuken? Wat voor spullen staan daar in? Staan in elk huis dezelfde spullen? Aan de hand van meegebrachte voorwerpen praten we over ons huis. We schrijven samen een klassengedicht over spullen die iedereen in huis heeft.

In een huis hangen ook veel geuren. Hangt er bij jullie in de keuken ook een koffiegeur? Is dat nou lekker of niet? We ruiken in potjes en proberen geuren te herkennen. Welke geuren horen bij jouw huis? En nog preciezer, bij welke kamer? Op de wc ruikt het vast anders dan in de woonkamer. We onderzoeken welke geuren ons aan thuis doen denken. Als laatste maken we een tekening over ons huis, de spullen en de geuren.

 

Mijn eigen plekkie – middenbouw / groep 3, 4, 5, 6 

Wat is jouw lievelingsplek in huis? Zit je graag in een hoekje op zolder, hang je het liefst op de bank of zit je altijd in de keuken? In gedachten reizen we naar onze favoriete plek en schrijven daar een zintuiglijk gedicht over.

Wie heeft bij jullie thuis de kamers ingericht? Jij bepaalt vast niet waar de bank staat, op welke plek de televisie komt en wat voor behang er aan de muren hangt. Als het aan jou lag, stond er misschien niet eens een bank in de kamer, maar lagen er alleen maar zachte kussens op de vloer.

Stel je zou een geheime kamer in jouw huis mogen bouwen. Hoe ziet die kamer er dan uit? Alles mag en kan. Wat zou jij met die kamer doen? Wordt het een kamer vol popcorn en suikerspinnen? Of een kamer die lijkt op een onbewoond eiland? We dromen en fantaseren en al schrijvend komt jouw fantasiekamer tot leven.

 

Bij ons gaat alles anders – bovenbouw / 6, 7, 8

In elk huis zijn er vaste regels en gewoontes. Wij eten elke avond stipt om zes uur en op woensdag gaan we altijd friet halen. Wat voor gewoontes hebben jullie thuis? Gaan jullie iedere zaterdag naar oma en elke zondag naar de voetbal? We delen ervaringen en kijken naar gelijkenissen en verschillen. We schrijven gedichten over gewoontes en rituelen.

Wat als jouw huis zou leven? Hoe zou het huis naar jou kijken? Wat zou het tegen jou zeggen? We kijken door de ogen van het huis naar jou en jouw familie. Het huis houdt je in de gaten… Heeft het huis commentaar op jou? Of troost het huis je als je niet goed in je vel zit? Wat vindt het huis van al die gewoontes en rituelen? We komen er al schrijvend achter.

 

Relevante activiteiten

Kinderboekenweeklessen Bij mij thuis

Kinderboekenweek 2023