Project

2. Identiteit

poëziepandemie

Het pakket ‘Identiteit’ stimuleert na te denken over wie je bent en waar je vandaan komt. Het staat bol van de vragen over wat (of wie) belangrijk is voor jou?
En waarom dat voor jou belangrijk is? Is jouw geschiedenis belangrijk voor jou? En die van je voorvaderen, of van Nederland? En hoe is het als plotseling iets weg is waar je aan gehecht was? Ben je zelf weleens plotseling weggegaan van een plek waar je aan gehecht was? Hoe zou het zijn als plotseling álle mensen weg zijn en jij als enige op aarde overblijft?

Heimwee // Gedicht schrijven met Anne Büdgen, duur 5:17 min
Ode aan taal // Spoken word voordracht + lesje associëren met Joost, duur 8:39 min
Monoloog // Met Liesbeth Mende een monoloog schrijven, duur 5:25 min
Geschiedenis // Vakoverstijgend schrijven met Tyler & Seb Koudijzer, duur 3 min

Geschikt voor groep 7 en 8 en het voortgezet onderwijs.

Anne – Heimwee 

Anne leest een kort gedicht uit haar bundel en legt daarbij laagdrempelig en aanstekelijk uit hoe haar gedicht tot stand kwam. Lichtvoetig geeft ze tips hoe iets moois te schrijven over dingen die misschien wel helemaal niet zo leuk zijn. Heimwee bijvoorbeeld. 

Duur
filmpje: 5:17 minuten

 

Joost – Ode aan Taal en Associatie oefening 

Joost begint met de spoken word performance “taal”, een prachtige ode aan taal. Daarna vervolgt hij het filmpje met een wedstrijd associëren als inleiding voor je eigen ode. Hou als leraar in de klas de pauzeknop binnen handbereik, want er wordt geschreven tijdens het filmpje. Verrassende lofzangen gegarandeerd!

Duur filmpje: 8:39 minuten

 

Liesbeth – Monoloog

Luister jij weleens mensen af die aan het praten zijn? En let je dan op hoe ze praten? Sommige mensen gebruiken in hun spreektaal heel erg vaak dezelfde woorden, bijvoorbeeld ‘weetjewel‘. Liesbeth vertelt in dit filmpje over de schoonheid van een monoloog. Het mooie aan een monoloog schrijven, is dat het in spreektaal mag. Losser dan boekentaal, met stopwoorden en herhalingen, net alsof je met iemand in gesprek bent.

Duur filmpje: 5:25 minuten

Tyler & Seb – Geschiedenis 

Tyler schreef speciaal voor dit filmpje een spoken word piece geïnspireerd door het vak geschiedenis. Zijn broer Seb is beeldend kunstenaar en verzorgde de beelden. Het filmpje is een kunstwerk op zich geworden dat zich op veel lagen laat bekijken. Vakoverstijgend en te gebruiken in de les beeldend, burgerschap, maatschappijleer, geschiedenis en uiteraard bij Nederlands.
Duur filmpje: 3:01 minuten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten